αρχείο
2023
Πρόγραμμα καλοκαιριού - φθινοπώρου 2023
6) 26 Αυγούστου 2023, ώρα 20.30, Ζαγορά - αύλειος χώρος αρχοντικού Γκαγιάννη ("Κωνσταντινίδη")
Εκδήλωση αφιέρωμα στην ομότ. καθηγήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ (και μέλος μας),
Γιώτα Ατζακά - Ασημακοπούλου
και στο έργο της.
Ομιλητές: Βασίλης Κατσαρός, ομότ. καθ. της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ
Δρ. Αναστασία Π. Πλιώτα, μέλος ΕΔΙΠ του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ
η τιμώμενη, με θέμα: «Ο θαλάσσιος κόσμος στα ψηφιδωτά δάπεδα της Μεσογείου κατά την
αρχαιότητα. Μύθοι, πλάσματα της θάλασσας και ανθρώπινες δραστηριότητες».
5) 23 Αυγούστου 2023, ώρα 20.00, Μηλιές - υπαίθριος χώρος αίθουσας του Συλλόγου "Γρηγόριος Κωνσταντάς",
Παράσταση του Θωμά Κοροβίνη
με τίτλο
«Ποίηση και αλητεία»
Τραγουδούν και παίζουν οι μουσικοί:
Αλέκος Τσολάκης, μπουζούκι
Περικλής Βραχνός, κιθάρα και βιολί και
Βαγγέλης Βραχνός, κόντρα μπάσο.
4) 12 Αυγούστου 2023, ώρα 20.30, Ζαγορά - αύλειος χώρος αρχοντικού Γκαγιάννη ("Κωνσταντινίδη")
Παρουσίαση του βιβλίου
του Πάνου Σκοτινιώτη , με τίτλο
«Μαγνησία και Πολιτική εν καμίνω, 1934-1967. Ανατομία της κάλπης και Μετασχηματισμοί»
Ομιλητές: Γιάννης Κουτσαφτής εκ μερους της εταιρίας
Διονύσης Βαλασάς, διευθυντής του Αγροτικού
Συνεταιρισμού Ζαγοράς Πηλίου
Ο συγγραφέας, Πάνος Σκοτινιώτης
3) 4 Αυγούστου 2023, ώρα 20.30, Ζαγορά - αύλειος χώρος αρχοντικού Γκαγιάννη ("Κωνσταντινίδη")
Προβολή του ντοκιμαντέρ
«ΖΑΚΡΟΣ»
του Ζαγοριανού Φίλιππου Κουτσαφτή
Δελτίο Τύπου
31 Ιουλίου 2023
Η Εταιρία Γραμμάτων και Τεχνών Πηλίου θα προβάλει την επόμενη Παρασκευή, 4 Αυγούστου 2023 και ώρα 20.30΄ στον αύλειο χώρο του Αρχοντικού Κωνσταντινίδη (Γκαγιάννη) στη Ζαγορά, την τελευταία ταινία - ντοκιμαντέρ του Φίλιππου Κουτσαφτή, με τίτλο "ΖΑΚΡΟΣ". Η προβολή γίνεαι για πρώτη φορά δημόσια (μετά το φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης).
Ο σκηνοθέτης που μας έδωσε το απόλυτο εμβληματικό ντοκιμαντέρ του ελληνικού σινεμά, την "Αγέλαστο πέτρα" και, μετά, το "Αρκαδία χαίρε", καταπιάνεται στη "Ζάκρο" με μιά προ-ιστορική περίοδο, μια αρχαιολογική ανασκαφή, ένα χωριό της ανατολικής Κρήτης, πολλούς μύθους και περισσότερους ανθρώπους. Πρόκειται για επιχείρηση τεκμηρίωσης μιας πολυεπίπεδης πραγματικότητας, που εκτείνεται μέσα στον χώρο και τον χρόνο.
Βασικός κορμός της αφήγησης είναι η αρχαιολογική ανασκαφή του Μινωικού ανακτόρου της Ζάκρου και ο αείμνηστος καθηγητής προϊστορικής αρχαιολογίας Νικόλαος Πλάτων που το έφερε στο φως, μια σύνθετη μορφή ερευνητή αρχαιολόγου, πανεπιστημιακού και μεγάλου θεωρητικού, με ιδιαίτερη αγάπη στη μουσική, την φιλοσοφία και την ψυχολογία.
Μέσα από τις αρχαιότητες θα δούμε τους ανθρώπους της Μινωικής εποχής, τα έργα των οποίων έφτασαν ως εμάς, σαν ευρήματα, σαν έργα τέχνης, σαν σημάδια ζωής, σαν χειρονομίες. Η γραμμή του χρόνου ξετυλίγεται χωρίς σταματημό και ο κατάλογος αυτών των προσώπων θα μπορούσε να επεκταθεί για τους επόμενους αιώνες, μέχρι τους σύγχρονους κατοίκους της περιοχής που ακολουθούν αθόρυβα και σεμνά τους ίδιους κύκλους ζωής, αντικρίζοντας τον ίδιο τόπο, τα ίδια βουνά και θάλασσα όπως οι Μινωίτες αιώνες πριν.
Στη Ζάκρο παραμονεύει κανείς τα συμβάντα σε αυτό που μοιάζει να μην έχει καθόλου ιστορία – στα συναισθήματα, στον έρωτα, στη συνείδηση, στο ένστικτο. Τα συλλαμβάνει όχι για να διαγράψει τη βραδεία καμπύλη μιας εξελικτικής πορείας, αλλά για να ξαναβρεί τις διάφορες σκηνές όπου διαδραμάτισαν διαφορετικούς ρόλους.
2) 25 Ιουλίου 2023, ώρα 19.30, Κισσός, πλατεία Αγίας Μαρίνας,
Εκδήλωση – αφιέρωμα στη μνήμη του σκηνοθέτη (και μέλους της εταιρίας μας), Λάκη Παπαστάθη.
Θα μιλήσουν
- εκπρόσωπος της εταιριας μας
-ο συγγραφέας Γιάννης Κιουρτσάκης
θα ακουθήσει
συναυλία του κουαρτέτου βιολοντσέλων τού Φεστιβάλ Πηλίου
και η εκδήλωση θα κλείσει με προβολή ταινίας
1) 14-16 Ιουλίου 2023 - Ζαγορά, προαύλιο του Ι. Ν. Μεταμορφώσεως (Σωτήρα) ή, εναλλακτικά, κεντρ. αίθουσα της Βιβλιοθήκης
Επιστημονικο συμπόσιο
υπό την αιγίδα του Μητροπολίτη Δημητριάδος κ.κ. Ιγνατίου
καθως και με την υποστήριξη και την αιγίδα του Υπυργείου Πολιτισμού
με θεμα
«Πήλιο – Άγιον Όρος, μια διαρκής σχέση αιώνων»
& παρουσίαση έκθεσης ζωγραφικής
ενός σύγχρονου ‘περιηγητή’ ζωγράφου με τίτλο «tim vyner μια εμπειρία ζωής στο Άγιον Όρος»
Δελτίο Τύπου
6/7/2023
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ
«Πήλιο – Άγιον Όρος. Μια διαρκής σχέση αιώνων»
στη Ζαγορά του Πηλίου
Η Αγιορειτική Εστία Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Εταιρία Γραμμάτων και Τεχνών Πηλίουσυνδιοργανώνουν από κοινού με την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και ΣποράδωνΕπιστημονικό Συμπόσιο με θέμα «Πήλιο – Άγιον Όρος. Μια διαρκής σχέση αιώνων»το τριήμερο 14, 15, 16 Ιουλίου 2023, στη Ζαγορά του Πηλίου.
Οι εκδηλώσεις έχουν την υποστήριξη και την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού.
Στόχος του Επιστημονικού Συμποσίου είναι η ανάδειξη των διαχρονικών και πολυσύνθετων σχέσεων του Αγίου Όρους με το Πήλιο και την ευρύτερη περιοχή καθώς επίσης και η διεύρυνση του επιστημονικού διαλόγου με κύριο άξονα την ιστορική, πνευματική και πολιτιστική σύνδεση των δύο τόπων. Στο εν λόγω συμπόσιο έχουν κληθεί να εισφέρουν την γνώση και την εμπειρία τους επιστήμονες και ερευνητές στο πλαίσιο των ακόλουθων θεματικών ενοτήτων:
-Ιστορική σχέση των δύο τόπων (π.χ. εποικίσεις / ίδρυση μονών στο Πήλιο από Αγιορείτες, Πηλιορείτες στο Άγιον Όρος).
-Ιστορικές / πνευματικές μορφές Πηλιορειτών – Αγιορειτών.
-Συνάφειες/επιρροές εκκλησιαστικής τέχνης και αρχιτεκτονικής στο Πήλιο και το Άγιον Όρος.
Παράλληλα η Αγιορειτική Εστία παρουσιάζει την έκθεση ζωγραφικής του βρετανού εικαστικού, καθηγητή στη σχολή καλών τεχνών του BathSpaUniversity της Μεγάλης Βρετανίας, TimVynerμε τίτλο: «Μία εμπειρία ζωής στο Άγιον Όρος» που θα εκτεθεί στον χώρο της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης της Ζαγοράς και θα παραμείνει καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού (16 Ιουλίου έως 30 Σεπτεμβρίου).
Ακολουθεί το κείμενο της οργανωτικής επιτροπής:
Το Άγιον Όρος καθ’ όλη τη διάρκεια της υπερχιλιετούς ιστορίας του, υπήρξε προπύργιο της ορθόδοξης πίστης και παράδοσης διαδραματίζοντας κορυφαίο ρόλο στη διάδοση του ορθόδοξου μοναστικού ιδεώδους όχι μόνο σε περιοχές της ελλαδικής χερσονήσου αλλά και στην ευρύτερη Βαλκανική και πέρα από αυτήν, είτε μέσα από την λειτουργία του θεσμού των Μετοχίων είτε με τη δράση μεμονωμένων μοναχών.
Το Πήλιο, ένας τόπος πανομοιότυπου φυσικού περιβάλλοντος, αλλά συνάμα ένα «άγιον όρος» κι αυτό το ίδιο, κατάσπαρτο ήδη από τα βυζαντινά χρόνια από μικρά και μεγάλα μοναστικά ιδρύματα, ήταν εύλογο να συνδεθεί στενά με τον Άθωνα. Αδιάψευστοι μάρτυρες της σύνδεσης αυτής υπήρξαν τα πολλά αγιορείτικα μετόχια αλλά και σημαντικά αυτοτελή μοναστήρια που ίδρυσαν μεγάλες μορφές αγιορειτών, όπως ο άγιος Διονύσιος ο εν Ολύμπω, ιδρυτής της μονής Σουρβιάς και ο όσιος Συμεών ο ανυπόδητος και μονοχίτων, ιδρυτής της μονής Φλαμουρίου. Συνέπεια, δε, της πνευματικής σύνδεσης Πηλίου - Άθωνος πρέπει να θεωρηθεί η έντονη προσέλευση Πηλιορειτών στα αγιορείτικα μοναστήρια, η γόνιμη επικοινωνία μεταξύ των δύο τόπων, η πνευματική δράση σημαντικών προσωπικοτήτων όπως ο Αγιορείτης Ιερομόναχος Διονύσιος ο Ζαγοραίος και πολλοί άλλοι. Παράλληλα, η περιοχή του Πηλίου, κυρίως από τα τέλη του 18ου και κατά τον 19ο αιώνα, αναδεικνύεται σε τόπο υποδοχής Αγιορειτών καλλιτεχνών, το έργο των οποίων επιδρά καθοριστικά στην εξέλιξη της τοπικής καλλιτεχνικής παραγωγής.
Τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής:
-Γέρων Συμεών Διονυσιάτης, Α’ Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Αγιορειτικής Εστίας
-Μαρία Νάνου, Ιστορικός βυζαντινής τέχνης, Θεολόγος / Λαογραφικό Κέντρο Κίτσου Μακρή, Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
-Διογένης Καραγιαννακίδης, Δρ. Ν. Δικηγόρος, Πρόεδρος της Εταιρίας Γραμμάτων και Τεχνών Πηλίου
-Αναστάσιος Ντούρος, Διευθυντής της Αγιορειτικής Εστίας
Τόπος: Ζαγορά Πηλίου
Το Επιστημονικό Συμπόσιο:
Χώρος: Οι εργασίες του Συμποσίου θα πραγματοποιηθούν στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος
Διάρκεια: 14& 15 Ιουλίου 2023
Η έκθεση:TimVyner «Μία εμπειρία ζωής στο Άγιον Όρος»
Χώρος: Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ζαγοράς
Διάρκεια: 16 Ιουλίου- 30 Σεπτεμβρίου 2023
Ζαγορά, 19 Ιουλίου 2023
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
για την ολοκλήρωση των εργασιών του
Επιστημονικού Συμποσίου με θέμα
«Πήλιο - Άγιον Όρος. Μια διαρκής σχέση αιώνων»
Το Σάββατο, 15 Ιουλίου, στη Ζαγορά του Πηλίου και στον περίβολο του Ιερού Ναού της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Επιστημονικού Συμποσίου με θέμα «Πήλιο - Άγιον Όρος. Μια διαρκής σχέση αιώνων» που συνδιοργάνωσαν η Αγιορειτική Εστία Θεσσαλονίκης και η Εταιρία Γραμμάτων και Τεχνών Πηλίου υπό την αιγίδα και την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, την συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Θεσσαλίας (Περ. Εν. Μαγνησίας - Σποράδων) και την στήριξη του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου, της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ζαγοράς και του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Πηλίου.
Κατά τη διάρκεια της έναρξης του Συμποσίου, την Παρασκευή 14 Ιουλίου και ανάμεσα στους υπόλοιπους χαιρετισμούς, ιδιαίτερη αξία είχε ο εμπνευσμένος λόγος της Ιεράς Κοινότητος του Αγίου Όρους, που ανέγνωσε ο Μοναχός Συμεών Διονυσιάτης, ενώ την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ο οποίος μίλησε με θερμά λόγια για τους διοργανωτές και, με αφορμή το θέμα του συμποσίου, αναφέρθηκε στο ειδικό ενδιαφέρον του για τον μοναχισμό της περιφέρειάς του θέτοντας ταυτόχρονα και κρίσιμα ερωτήματα.
Η πρώτη συνεδρία, το απόγευμα της Παρασκευής, ξεκίνησε με τον κ. Κρίτωνα Χρυσοχοΐδη (Ομότιμο Διευθυντή Ερευνών του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών), ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Οι Αγιορείτες ιδρυτές πηλιορείτικων μονών άγιοι Διονύσιος ο εν Ολύμπω και Συμεών ο ανυπόδητος και μονοχίτων: βίοι παράλληλοι;». Ακολούθησε ο κ. Γιώργος Τσιγάρας (Καθηγητής Ιστορίας της Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής τέχνης, Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας ΔΠΘ) με θέμα «Ο Άγιος Διονύσιος ο εν Ολύμπω: Από το Άγιον Όρος στο Πήλιο». Στη συνέχεια ακούσαμε τις εισηγήσεις των δύο αγιορειτών που συμμετείχαν στο συμπόσιο: του Γέροντος Συμεών Διονυσιάτη, που μίλησε για τον «εκ Ζαγοράς Μητροπολίτη Ιερεμία Βελεγράδων και την προσφορά του στην Ιερά Μονή Διονυσίου του Αγίου Όρους» και του Μοναχού Κοσμά Σιμωνοπετρίτη (Δρ. Τουρκολόγου και μέχρι πρότινος Αρχιγραμματέα της Ιεράς Κοινότητος του Αγίου Όρους), ο οποίος μίλησε με θέμα «Το νομικό καθεστώς των λεγόμενων κοινοτικών μονών του Πηλίου επί τουρκοκρατίας και η σχέση με το καθεστώς των αγιορειτικών μετοχίων».
Το πρωί του Σαββάτου, 15 Ιουλίου, στον ίδιο χώρο (περίβολο του Ι.Ν. της Μεταμορφώσεως Ζαγοράς) μίλησαν στη δεύτερη συνεδρία ο κ. Συμεών Πασχαλίδης (Καθηγητής Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ, Διευθυντής Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών) με θέμα «Ιερομόναχος Διονύσιος Ζαγοραίος: ένας αγιορείτης λόγιος του 18ουαιώνα και το έργο του» και ο μοναχός Συμεών Νεζερίτης, από την Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοποδαρίτισσας Νεζερών Αχαΐας με θέμα «Νέα στοιχεία για την ζωή και το έργο του Αγιορείτου Ιερομονάχου Διονυσίου Ζαγοραίου (18οςαι.)».
Στην τρίτη συνεδρία, ο Πρωτοπρεσβύτερος Χαρίλαος Παπαγεωργίου, (Εφημέριος του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Βόλου) ανέπτυξε το θέμα: «Γέρων Γαβριήλ Ιωάσαφ Αγιορείτης. Ό νέος Κτίτωρ και Ηγούμενος της Ι. Μονής Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αγίου Γεωργίου Νηλείας Πηλίου (1864-1911)», ενώ ο κ. Σταύρος Μαμαλούκος (Αρχιτέκτων - Αναστηλωτής, Καθηγητής Τμ. Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Πατρών), μίλησε με θέμα «Ελάσσων ναοδομία στο Πήλιο και στο Άγιον Όρος από τον 16ο ως τον 19ο αιώνα. Παρατηρήσεις και συσχετισμοί». Η τρίτη συνεδρία ολοκληρώθηκε με την ομιλία του κ. Αθανάσιου Γαλλή (Δρ. Δασολόγου) με θέμα «Τα δασικά οικοσυστήματα του Πηλίου και του Αγίου Όρους. Σύγκριση μεταξύ πρακτικών διαχείρισης σε δάση καστανιάς».
Το απόγευμα του Σαββάτου, 15 Ιουλίου, η τέταρτη συνεδρία ξεκίνησε με τις εισηγήσεις των κυριών Μαρίας Νάνου (Ιστορικού Τέχνης και μέλους του Δ.Σ. της Ε.Γ.Τ.Π.) και Βάσας Παρασκευά (Δρ. Θεολογίας), οι οποίες παρουσιάζοντας πλούσιο φωτογραφικό υλικό αναφέρθηκαν στα «Αγιορείτικα καλλιτεχνικά εργαστήρια των Γαλατσιάνων και των Καρπενησιωτών ζωγράφων στο Πήλιο (τέλη 18ου-19οςαι.)», ενώ ακολούθησε ο κ. Πασχάλης Ανδρούδης, (Επίκουρος Καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας και Τέχνης στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΑΠΘ), με θέμα «Κεραμικά αγγεία Ιζνίκ του 16ουκαι 17ουαιώνα στα καθολικά των μονών του Αγίου Όρους και τις εκκλησίες του Πηλίου». Η τελευταία εισήγηση του Συμποσίου ήταν του κ. Δημήτρη Λιάκου, (Δρ. Αρχαιολόγου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους) με θέμα «Η εξέλιξη της γλυπτικής από τον 15ο αι. και εξής στον Ελλαδικό χώρο. Το αποτύπωμα των έργων του Πηλίου και του Αγίου Όρους».
Τα συμπεράσματα του Συμποσίου συγκέντρωσε και παρουσίασε ο κ. Κρίτων Χρυσοχοϊδης, ενώ οι εργασίες έκλεισαν με τις ευχαριστίες των διοργανωτών αλλά και τον συγχαρητήριο και ευχαριστήριο λόγο του Σεβασμιωτάτου προς τους διοργανωτές και όλους τους συμμετέχοντες ομιλητές. Αξίζει, δε, να εξάρουμε το γεγονός, ότι ο Μητροπολίτης Δημητριάδος αλλά και ο Δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου παρακολούθησαν σχεδόν όλες τις εργασίες του Συμποσίου με έντονο ενδιαφέρον.
Την Κυριακή, 16 Ιουλίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Ιγνάτιος, τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον Ι. Ναό της Μεταμορφώσεως με την συμμετοχή όλων των ιερέων της Ζαγοράς (μονοκκλησιά). Στο λόγο του επαίνεσε με θέρμη την διοργάνωση του συμποσίου και ευχαρίστησε τους ομιλητές και συντελεστές του προτρέποντας την Εταιρία Γραμάτων και Τεχνών Πηλίου να συνεχίσει για την ανάδειξη της ιστορίας και των μεγάλων προσωπικοτήτων του Πηλίου. Μετά την λειτουργία ο ίδιος τέλεσε στους χώρους της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ζαγοράς τα εγκαίνια έκθεσης ζωγραφικής που διοργάνωσε η Αγιορειτική Εστία με θέμα «TIM VYNER. Μια εμπειρία ζωής στο Άγιον Όρος» και η οποία θα παραμείνει στον χώρο της βιβλιοθήκης μέχρις τις 30 Σεπτεμβρίου δίνοντας τη δυνατότητα στους κατοίκους της περιοχής αλλά και στους τουρίστες να την επισκεφθούν.
2022
1) 15.6.2022, Ξενοδοχείο "Ξενία" Βόλου, ώρα 20.30, - Αφιέρωμα στον Αρχιτέκτονα Αργύρη Φιλιππίδη, συνδιοργάνωση με Λύκειο Ελληνίδων Βόλου και Αρχιτεκτονική Σχολή Πανεπ. Θεσσαλίας.
αρχείο
2023
Πρόγραμμα καλοκαιριού - φθινοπώρου 2023
25 Νοεμβρίου 2025
6) 26 Αυγούστου 2023, ώρα 20.30, Ζαγορά - αύλειος χώρος αρχοντικού Γκαγιάννη ("Κωνσταντινίδη")
Εκδήλωση αφιέρωμα στην ομότ. καθηγήτρια της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ (και μέλος μας),
Γιώτα Ατζακά - Ασημακοπούλου
και στο έργο της.
Ομιλητές: Βασίλης Κατσαρός, ομότ. καθ. της Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ
Δρ. Αναστασία Π. Πλιώτα, μέλος ΕΔΙΠ του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΑΠΘ
η τιμώμενη, με θέμα: «Ο θαλάσσιος κόσμος στα ψηφιδωτά δάπεδα της Μεσογείου κατά την
αρχαιότητα. Μύθοι, πλάσματα της θάλασσας και ανθρώπινες δραστηριότητες».
5) 23 Αυγούστου 2023, ώρα 20.00, Μηλιές - υπαίθριος χώρος αίθουσας του Συλλόγου "Γρηγόριος Κωνσταντάς",
Παράσταση του Θωμά Κοροβίνη
με τίτλο
«Ποίηση και αλητεία»
Τραγουδούν και παίζουν οι μουσικοί:
Αλέκος Τσολάκης, μπουζούκι
Περικλής Βραχνός, κιθάρα και βιολί και
Βαγγέλης Βραχνός, κόντρα μπάσο.
4) 12 Αυγούστου 2023, ώρα 20.30, Ζαγορά - αύλειος χώρος αρχοντικού Γκαγιάννη ("Κωνσταντινίδη")
Παρουσίαση του βιβλίου
του Πάνου Σκοτινιώτη , με τίτλο
«Μαγνησία και Πολιτική εν καμίνω, 1934-1967. Ανατομία της κάλπης και Μετασχηματισμοί»
Ομιλητές: Γιάννης Κουτσαφτής εκ μερους της εταιρίας
Διονύσης Βαλασάς, διευθυντής του Αγροτικού
Συνεταιρισμού Ζαγοράς Πηλίου
Ο συγγραφέας, Πάνος Σκοτινιώτης
3) 4 Αυγούστου 2023, ώρα 20.30, Ζαγορά - αύλειος χώρος αρχοντικού Γκαγιάννη ("Κωνσταντινίδη")
Προβολή του ντοκιμαντέρ
«ΖΑΚΡΟΣ»
του Ζαγοριανού Φίλιππου Κουτσαφτή
Δελτίο Τύπου
31 Ιουλίου 2023
Η Εταιρία Γραμμάτων και Τεχνών Πηλίου θα προβάλει την επόμενη Παρασκευή, 4 Αυγούστου 2023 και ώρα 20.30΄ στον αύλειο χώρο του Αρχοντικού Κωνσταντινίδη (Γκαγιάννη) στη Ζαγορά, την τελευταία ταινία - ντοκιμαντέρ του Φίλιππου Κουτσαφτή, με τίτλο "ΖΑΚΡΟΣ". Η προβολή γίνεαι για πρώτη φορά δημόσια (μετά το φεστιβάλ της Θεσσαλονίκης).
Ο σκηνοθέτης που μας έδωσε το απόλυτο εμβληματικό ντοκιμαντέρ του ελληνικού σινεμά, την "Αγέλαστο πέτρα" και, μετά, το "Αρκαδία χαίρε", καταπιάνεται στη "Ζάκρο" με μιά προ-ιστορική περίοδο, μια αρχαιολογική ανασκαφή, ένα χωριό της ανατολικής Κρήτης, πολλούς μύθους και περισσότερους ανθρώπους. Πρόκειται για επιχείρηση τεκμηρίωσης μιας πολυεπίπεδης πραγματικότητας, που εκτείνεται μέσα στον χώρο και τον χρόνο.
Βασικός κορμός της αφήγησης είναι η αρχαιολογική ανασκαφή του Μινωικού ανακτόρου της Ζάκρου και ο αείμνηστος καθηγητής προϊστορικής αρχαιολογίας Νικόλαος Πλάτων που το έφερε στο φως, μια σύνθετη μορφή ερευνητή αρχαιολόγου, πανεπιστημιακού και μεγάλου θεωρητικού, με ιδιαίτερη αγάπη στη μουσική, την φιλοσοφία και την ψυχολογία.
Μέσα από τις αρχαιότητες θα δούμε τους ανθρώπους της Μινωικής εποχής, τα έργα των οποίων έφτασαν ως εμάς, σαν ευρήματα, σαν έργα τέχνης, σαν σημάδια ζωής, σαν χειρονομίες. Η γραμμή του χρόνου ξετυλίγεται χωρίς σταματημό και ο κατάλογος αυτών των προσώπων θα μπορούσε να επεκταθεί για τους επόμενους αιώνες, μέχρι τους σύγχρονους κατοίκους της περιοχής που ακολουθούν αθόρυβα και σεμνά τους ίδιους κύκλους ζωής, αντικρίζοντας τον ίδιο τόπο, τα ίδια βουνά και θάλασσα όπως οι Μινωίτες αιώνες πριν.
Στη Ζάκρο παραμονεύει κανείς τα συμβάντα σε αυτό που μοιάζει να μην έχει καθόλου ιστορία – στα συναισθήματα, στον έρωτα, στη συνείδηση, στο ένστικτο. Τα συλλαμβάνει όχι για να διαγράψει τη βραδεία καμπύλη μιας εξελικτικής πορείας, αλλά για να ξαναβρεί τις διάφορες σκηνές όπου διαδραμάτισαν διαφορετικούς ρόλους.
2) 25 Ιουλίου 2023, ώρα 19.30, Κισσός, πλατεία Αγίας Μαρίνας,
Εκδήλωση – αφιέρωμα στη μνήμη του σκηνοθέτη (και μέλους της εταιρίας μας), Λάκη Παπαστάθη.
Θα μιλήσουν
- εκπρόσωπος της εταιριας μας
-ο συγγραφέας Γιάννης Κιουρτσάκης
θα ακουθήσει
συναυλία του κουαρτέτου βιολοντσέλων τού Φεστιβάλ Πηλίου
και η εκδήλωση θα κλείσει με προβολή ταινίας
1) 14-16 Ιουλίου 2023 - Ζαγορά, προαύλιο του Ι. Ν. Μεταμορφώσεως (Σωτήρα) ή, εναλλακτικά, κεντρ. αίθουσα της Βιβλιοθήκης
Επιστημονικο συμπόσιο
υπό την αιγίδα του Μητροπολίτη Δημητριάδος κ.κ. Ιγνατίου
καθως και με την υποστήριξη και την αιγίδα του Υπυργείου Πολιτισμού
με θεμα
«Πήλιο – Άγιον Όρος, μια διαρκής σχέση αιώνων»
& παρουσίαση έκθεσης ζωγραφικής
ενός σύγχρονου ‘περιηγητή’ ζωγράφου με τίτλο «tim vyner μια εμπειρία ζωής στο Άγιον Όρος»
Δελτίο Τύπου
6/7/2023
ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΜΠΟΣΙΟ
«Πήλιο – Άγιον Όρος. Μια διαρκής σχέση αιώνων»
στη Ζαγορά του Πηλίου
Η Αγιορειτική Εστία Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με την Εταιρία Γραμμάτων και Τεχνών Πηλίουσυνδιοργανώνουν από κοινού με την Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας και ΣποράδωνΕπιστημονικό Συμπόσιο με θέμα «Πήλιο – Άγιον Όρος. Μια διαρκής σχέση αιώνων»το τριήμερο 14, 15, 16 Ιουλίου 2023, στη Ζαγορά του Πηλίου.
Οι εκδηλώσεις έχουν την υποστήριξη και την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού.
Στόχος του Επιστημονικού Συμποσίου είναι η ανάδειξη των διαχρονικών και πολυσύνθετων σχέσεων του Αγίου Όρους με το Πήλιο και την ευρύτερη περιοχή καθώς επίσης και η διεύρυνση του επιστημονικού διαλόγου με κύριο άξονα την ιστορική, πνευματική και πολιτιστική σύνδεση των δύο τόπων. Στο εν λόγω συμπόσιο έχουν κληθεί να εισφέρουν την γνώση και την εμπειρία τους επιστήμονες και ερευνητές στο πλαίσιο των ακόλουθων θεματικών ενοτήτων:
-Ιστορική σχέση των δύο τόπων (π.χ. εποικίσεις / ίδρυση μονών στο Πήλιο από Αγιορείτες, Πηλιορείτες στο Άγιον Όρος).
-Ιστορικές / πνευματικές μορφές Πηλιορειτών – Αγιορειτών.
-Συνάφειες/επιρροές εκκλησιαστικής τέχνης και αρχιτεκτονικής στο Πήλιο και το Άγιον Όρος.
Παράλληλα η Αγιορειτική Εστία παρουσιάζει την έκθεση ζωγραφικής του βρετανού εικαστικού, καθηγητή στη σχολή καλών τεχνών του BathSpaUniversity της Μεγάλης Βρετανίας, TimVynerμε τίτλο: «Μία εμπειρία ζωής στο Άγιον Όρος» που θα εκτεθεί στον χώρο της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης της Ζαγοράς και θα παραμείνει καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού (16 Ιουλίου έως 30 Σεπτεμβρίου).
Ακολουθεί το κείμενο της οργανωτικής επιτροπής:
Το Άγιον Όρος καθ’ όλη τη διάρκεια της υπερχιλιετούς ιστορίας του, υπήρξε προπύργιο της ορθόδοξης πίστης και παράδοσης διαδραματίζοντας κορυφαίο ρόλο στη διάδοση του ορθόδοξου μοναστικού ιδεώδους όχι μόνο σε περιοχές της ελλαδικής χερσονήσου αλλά και στην ευρύτερη Βαλκανική και πέρα από αυτήν, είτε μέσα από την λειτουργία του θεσμού των Μετοχίων είτε με τη δράση μεμονωμένων μοναχών.
Το Πήλιο, ένας τόπος πανομοιότυπου φυσικού περιβάλλοντος, αλλά συνάμα ένα «άγιον όρος» κι αυτό το ίδιο, κατάσπαρτο ήδη από τα βυζαντινά χρόνια από μικρά και μεγάλα μοναστικά ιδρύματα, ήταν εύλογο να συνδεθεί στενά με τον Άθωνα. Αδιάψευστοι μάρτυρες της σύνδεσης αυτής υπήρξαν τα πολλά αγιορείτικα μετόχια αλλά και σημαντικά αυτοτελή μοναστήρια που ίδρυσαν μεγάλες μορφές αγιορειτών, όπως ο άγιος Διονύσιος ο εν Ολύμπω, ιδρυτής της μονής Σουρβιάς και ο όσιος Συμεών ο ανυπόδητος και μονοχίτων, ιδρυτής της μονής Φλαμουρίου. Συνέπεια, δε, της πνευματικής σύνδεσης Πηλίου - Άθωνος πρέπει να θεωρηθεί η έντονη προσέλευση Πηλιορειτών στα αγιορείτικα μοναστήρια, η γόνιμη επικοινωνία μεταξύ των δύο τόπων, η πνευματική δράση σημαντικών προσωπικοτήτων όπως ο Αγιορείτης Ιερομόναχος Διονύσιος ο Ζαγοραίος και πολλοί άλλοι. Παράλληλα, η περιοχή του Πηλίου, κυρίως από τα τέλη του 18ου και κατά τον 19ο αιώνα, αναδεικνύεται σε τόπο υποδοχής Αγιορειτών καλλιτεχνών, το έργο των οποίων επιδρά καθοριστικά στην εξέλιξη της τοπικής καλλιτεχνικής παραγωγής.
Τα μέλη της οργανωτικής επιτροπής:
-Γέρων Συμεών Διονυσιάτης, Α’ Αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Αγιορειτικής Εστίας
-Μαρία Νάνου, Ιστορικός βυζαντινής τέχνης, Θεολόγος / Λαογραφικό Κέντρο Κίτσου Μακρή, Βιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης Πανεπιστημίου Θεσσαλίας
-Διογένης Καραγιαννακίδης, Δρ. Ν. Δικηγόρος, Πρόεδρος της Εταιρίας Γραμμάτων και Τεχνών Πηλίου
-Αναστάσιος Ντούρος, Διευθυντής της Αγιορειτικής Εστίας
Τόπος: Ζαγορά Πηλίου
Το Επιστημονικό Συμπόσιο:
Χώρος: Οι εργασίες του Συμποσίου θα πραγματοποιηθούν στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος
Διάρκεια: 14& 15 Ιουλίου 2023
Η έκθεση:TimVyner «Μία εμπειρία ζωής στο Άγιον Όρος»
Χώρος: Δημόσια Ιστορική Βιβλιοθήκη Ζαγοράς
Διάρκεια: 16 Ιουλίου- 30 Σεπτεμβρίου 2023
Ζαγορά, 19 Ιουλίου 2023
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
για την ολοκλήρωση των εργασιών του
Επιστημονικού Συμποσίου με θέμα
«Πήλιο - Άγιον Όρος. Μια διαρκής σχέση αιώνων»
Το Σάββατο, 15 Ιουλίου, στη Ζαγορά του Πηλίου και στον περίβολο του Ιερού Ναού της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Επιστημονικού Συμποσίου με θέμα «Πήλιο - Άγιον Όρος. Μια διαρκής σχέση αιώνων» που συνδιοργάνωσαν η Αγιορειτική Εστία Θεσσαλονίκης και η Εταιρία Γραμμάτων και Τεχνών Πηλίου υπό την αιγίδα και την υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, την συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Θεσσαλίας (Περ. Εν. Μαγνησίας - Σποράδων) και την στήριξη του Δήμου Ζαγοράς – Μουρεσίου, της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ζαγοράς και του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Πηλίου.
Κατά τη διάρκεια της έναρξης του Συμποσίου, την Παρασκευή 14 Ιουλίου και ανάμεσα στους υπόλοιπους χαιρετισμούς, ιδιαίτερη αξία είχε ο εμπνευσμένος λόγος της Ιεράς Κοινότητος του Αγίου Όρους, που ανέγνωσε ο Μοναχός Συμεών Διονυσιάτης, ενώ την έναρξη των εργασιών κήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ο οποίος μίλησε με θερμά λόγια για τους διοργανωτές και, με αφορμή το θέμα του συμποσίου, αναφέρθηκε στο ειδικό ενδιαφέρον του για τον μοναχισμό της περιφέρειάς του θέτοντας ταυτόχρονα και κρίσιμα ερωτήματα.
Η πρώτη συνεδρία, το απόγευμα της Παρασκευής, ξεκίνησε με τον κ. Κρίτωνα Χρυσοχοΐδη (Ομότιμο Διευθυντή Ερευνών του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών), ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Οι Αγιορείτες ιδρυτές πηλιορείτικων μονών άγιοι Διονύσιος ο εν Ολύμπω και Συμεών ο ανυπόδητος και μονοχίτων: βίοι παράλληλοι;». Ακολούθησε ο κ. Γιώργος Τσιγάρας (Καθηγητής Ιστορίας της Βυζαντινής και Μεταβυζαντινής τέχνης, Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας ΔΠΘ) με θέμα «Ο Άγιος Διονύσιος ο εν Ολύμπω: Από το Άγιον Όρος στο Πήλιο». Στη συνέχεια ακούσαμε τις εισηγήσεις των δύο αγιορειτών που συμμετείχαν στο συμπόσιο: του Γέροντος Συμεών Διονυσιάτη, που μίλησε για τον «εκ Ζαγοράς Μητροπολίτη Ιερεμία Βελεγράδων και την προσφορά του στην Ιερά Μονή Διονυσίου του Αγίου Όρους» και του Μοναχού Κοσμά Σιμωνοπετρίτη (Δρ. Τουρκολόγου και μέχρι πρότινος Αρχιγραμματέα της Ιεράς Κοινότητος του Αγίου Όρους), ο οποίος μίλησε με θέμα «Το νομικό καθεστώς των λεγόμενων κοινοτικών μονών του Πηλίου επί τουρκοκρατίας και η σχέση με το καθεστώς των αγιορειτικών μετοχίων».
Το πρωί του Σαββάτου, 15 Ιουλίου, στον ίδιο χώρο (περίβολο του Ι.Ν. της Μεταμορφώσεως Ζαγοράς) μίλησαν στη δεύτερη συνεδρία ο κ. Συμεών Πασχαλίδης (Καθηγητής Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ, Διευθυντής Πατριαρχικού Ιδρύματος Πατερικών Μελετών) με θέμα «Ιερομόναχος Διονύσιος Ζαγοραίος: ένας αγιορείτης λόγιος του 18ουαιώνα και το έργο του» και ο μοναχός Συμεών Νεζερίτης, από την Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοποδαρίτισσας Νεζερών Αχαΐας με θέμα «Νέα στοιχεία για την ζωή και το έργο του Αγιορείτου Ιερομονάχου Διονυσίου Ζαγοραίου (18οςαι.)».
Στην τρίτη συνεδρία, ο Πρωτοπρεσβύτερος Χαρίλαος Παπαγεωργίου, (Εφημέριος του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Βόλου) ανέπτυξε το θέμα: «Γέρων Γαβριήλ Ιωάσαφ Αγιορείτης. Ό νέος Κτίτωρ και Ηγούμενος της Ι. Μονής Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αγίου Γεωργίου Νηλείας Πηλίου (1864-1911)», ενώ ο κ. Σταύρος Μαμαλούκος (Αρχιτέκτων - Αναστηλωτής, Καθηγητής Τμ. Αρχιτεκτόνων του Πανεπιστημίου Πατρών), μίλησε με θέμα «Ελάσσων ναοδομία στο Πήλιο και στο Άγιον Όρος από τον 16ο ως τον 19ο αιώνα. Παρατηρήσεις και συσχετισμοί». Η τρίτη συνεδρία ολοκληρώθηκε με την ομιλία του κ. Αθανάσιου Γαλλή (Δρ. Δασολόγου) με θέμα «Τα δασικά οικοσυστήματα του Πηλίου και του Αγίου Όρους. Σύγκριση μεταξύ πρακτικών διαχείρισης σε δάση καστανιάς».
Το απόγευμα του Σαββάτου, 15 Ιουλίου, η τέταρτη συνεδρία ξεκίνησε με τις εισηγήσεις των κυριών Μαρίας Νάνου (Ιστορικού Τέχνης και μέλους του Δ.Σ. της Ε.Γ.Τ.Π.) και Βάσας Παρασκευά (Δρ. Θεολογίας), οι οποίες παρουσιάζοντας πλούσιο φωτογραφικό υλικό αναφέρθηκαν στα «Αγιορείτικα καλλιτεχνικά εργαστήρια των Γαλατσιάνων και των Καρπενησιωτών ζωγράφων στο Πήλιο (τέλη 18ου-19οςαι.)», ενώ ακολούθησε ο κ. Πασχάλης Ανδρούδης, (Επίκουρος Καθηγητής Βυζαντινής Αρχαιολογίας και Τέχνης στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας ΑΠΘ), με θέμα «Κεραμικά αγγεία Ιζνίκ του 16ουκαι 17ουαιώνα στα καθολικά των μονών του Αγίου Όρους και τις εκκλησίες του Πηλίου». Η τελευταία εισήγηση του Συμποσίου ήταν του κ. Δημήτρη Λιάκου, (Δρ. Αρχαιολόγου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χαλκιδικής και Αγίου Όρους) με θέμα «Η εξέλιξη της γλυπτικής από τον 15ο αι. και εξής στον Ελλαδικό χώρο. Το αποτύπωμα των έργων του Πηλίου και του Αγίου Όρους».
Τα συμπεράσματα του Συμποσίου συγκέντρωσε και παρουσίασε ο κ. Κρίτων Χρυσοχοϊδης, ενώ οι εργασίες έκλεισαν με τις ευχαριστίες των διοργανωτών αλλά και τον συγχαρητήριο και ευχαριστήριο λόγο του Σεβασμιωτάτου προς τους διοργανωτές και όλους τους συμμετέχοντες ομιλητές. Αξίζει, δε, να εξάρουμε το γεγονός, ότι ο Μητροπολίτης Δημητριάδος αλλά και ο Δήμαρχος Ζαγοράς – Μουρεσίου παρακολούθησαν σχεδόν όλες τις εργασίες του Συμποσίου με έντονο ενδιαφέρον.
Την Κυριακή, 16 Ιουλίου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. Ιγνάτιος, τέλεσε τη Θεία Λειτουργία στον Ι. Ναό της Μεταμορφώσεως με την συμμετοχή όλων των ιερέων της Ζαγοράς (μονοκκλησιά). Στο λόγο του επαίνεσε με θέρμη την διοργάνωση του συμποσίου και ευχαρίστησε τους ομιλητές και συντελεστές του προτρέποντας την Εταιρία Γραμάτων και Τεχνών Πηλίου να συνεχίσει για την ανάδειξη της ιστορίας και των μεγάλων προσωπικοτήτων του Πηλίου. Μετά την λειτουργία ο ίδιος τέλεσε στους χώρους της Δημόσιας Ιστορικής Βιβλιοθήκης Ζαγοράς τα εγκαίνια έκθεσης ζωγραφικής που διοργάνωσε η Αγιορειτική Εστία με θέμα «TIM VYNER. Μια εμπειρία ζωής στο Άγιον Όρος» και η οποία θα παραμείνει στον χώρο της βιβλιοθήκης μέχρις τις 30 Σεπτεμβρίου δίνοντας τη δυνατότητα στους κατοίκους της περιοχής αλλά και στους τουρίστες να την επισκεφθούν.
2022
1) 15.6.2022, Ξενοδοχείο "Ξενία" Βόλου, ώρα 20.30, - Αφιέρωμα στον Αρχιτέκτονα Αργύρη Φιλιππίδη, συνδιοργάνωση με Λύκειο Ελληνίδων Βόλου και Αρχιτεκτονική Σχολή Πανεπ. Θεσσαλίας.
Συμβολική τιμή στον Άργη Φ. Φιλιππίδη,
ένα κορυφαίο αρχιτέκτονα του β΄μισού του 20ού αιώνα
Το Λύκειον των Ελληνίδων Βόλου, η Εταιρία Γραμμάτων και Τεχνών Πηλίου και η Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας διοργανώνουν συμβολικό αφιέρωμα στο έργο και την προσφορά του κορυφαίου συμπατριώτη μας αρχιτέκτονα, Άργη Φ. Φιλιππίδη (1924-2012), με αφορμή την 10η επέτειο από το θάνατό του. Ο Άργης Φιλιππίδης, γόνος της ομώνυμης ιστορικής οικογένειας των Δανιήλ και Αργυρίου Φιλιππίδη, σημαντικών μορφών του νεοελληνικού διαφωτισμού από τις Μηλιές του Πηλίου, υπήρξε, κατά κοινή ομολογία, ένας σπουδαίος αρχιτέκτονας και ένας τίμιος πολιτικός, με προσφορά στην τοπική αυτοδιοίκηση και στο κοινοβούλιο.
Η ανοικτή αυτή εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 15 Ιουνίου 2022 και ώρα 8.30 το βράδυ, στον κήπο του Ξενία Βόλου. Στόχος αυτής της εκδήλωσης είναι η ανάδειξη μιας από τις πιο εμβληματικές φυσιογνωμίες της νεότερης περιόδου στο χώρο της αρχιτεκτονικής και η απόδοση συμβολικής τιμής στη μνήμη του, κυρίως για το έργο του ως αρχιτέκτονα και για τη συμβολή του στη διατήρηση και προστασία του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος του Πηλίου.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης εκτός από τους χαιρετισμούς των εκπροσώπων των διοργανωτών περιλαμβάνει παρουσίαση του έργου του από τον Κώστα Αδαμάκη, Phd αρχιτέκτονα μηχανικό, ομότιμο καθηγητή του Τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, με θέμα «Επάγγελμα Αρχιτέκτων»: H περίπτωση του Άργη Φιλιππίδη. Παρέμβαση από μέρους της οικογένειας θα κάνει ο εγγονός του τιμώμενου, Φίλιππος Κ. Φιλιππίδης, αρχιτέκτων, Master of Science του Columbia University.
Ο Άργης Φιλιππίδης έχει να επιδείξει πλούσιο έργο στο ενεργητικό του, επί αρκετές δεκαετίες στην Αθήνα, το Βόλο και το αγαπημένο του Πήλιο, όπου δραστηριοποιήθηκε. Στο Βόλο, μεταξύ άλλων, σχεδίασε το σπίτι του Κίτσου Μακρή-σήμερα Λαογραφικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το Ασκληπιείον Άνω Βόλου, Αργ. Μπισακός - Αθ. Κυριάκος Α.Ε., την Εργατική Εστία Βόλου, πολλές αστικές κατοικίες, πέντε τουλάχιστον πολυκατοικίες και άλλα. Στην Αθήνα επίσης πολύ γνωστό είναι το έργο του κυρίως από την ενασχόλησή του στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων. Ήταν από τους λίγους που ασχολήθηκαν και προέβαλαν με σεβασμό την αρχιτεκτονική του βουνού των Κενταύρων. Αρχιτεκτονήματά του υπάρχουν διάσπαρτα σχεδόν σ’ ολόκληρο το Πήλιο, με επίκεντρο την ιδιαίτερή του πατρίδα, τις Μηλιές: Tο Λαογραφικό -Ιστορικό Μουσείο, το Ευδόξειο Πνευματικό Κέντρο, την περίφημη Βιβλιοθήκη Μηλεών «Ψυχής Άκος», τις εκκλησίες της Αγίας Μαρίνας και του Αγίου Γεωργίου, το Γυμνάσιο Μηλεών, κατοικίες και πολλές άλλες εξοχικές σε πολλά πηλιορείτικα χωριά, που συγκροτούν μια πολύτιμη παρακαταθήκη. Ξεχωριστό ήταν επίσης ήταν το ξενοδοχείο «Αλόη», το οποίο σχεδίασε στη δεκαετία του 1960 στον Άη Γιάννη Πηλίου σ’ ένα αρμονικό συνδυασμό ανέσεων και πηλιορείτικου στιλ· εξαίσιο αρχιτεκτόνημα που το χαρακτηρίζει το ρόμπολο, το γνωστό κόκκινο ξύλο της Πίνδου. Άριστος στη δουλειά του και με πρωτοποριακές ιδέες. Τα έργα του μαρτυρούν την πρωτοπορία της σκέψης του.
Σύντομο βιογραφικό του Α.Φ (1924-2012)
Ο πατέρας του Φίλιππος Φιλιππίδης ήταν από τους πλέον διακεκριμένους οφθαλμιάτρους της εποχής και η μητέρα του Αννέτα Θεοδοσιάδου με πλούσια εθελοντική δράση. Σπούδασε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Από την στιγμή που αποφοίτησε (1949) και απέκτησε άδεια άσκησης του επαγγέλματός του δεν σταμάτησε στιγμή να εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας, ασχολούμενος κυρίως με την εκπόνηση αρχιτεκτονικών μελετών. Παντρεύτηκε την Λένα Χατζηαργύρη, εγγονή του Δημάρχου Παγασών Ιωάννη Χατζηαργύρη από την Πορταριά. Απέκτησαν τρεις γιους: τον Φίλιππο, τον Κωνσταντίνο και τον Γιώργο.
Ο Άργης ήταν μέλος του Τ.Ε.Ε., μέλος του συλλόγου Αρχιτεκτόνων και ιδρυτικό μέλος της Αρχιτεκτονικής Εταιρείας. Διετέλεσε μέλος του Οικοδομικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Αθηνών. Επίσης, Επιβλέπων Αρχιτέκτων των έργων του Ε.Ο.Τ στην περιοχή της Θεσσαλίας για τέσσερα χρόνια. Απασχολήθηκε για δύο χρόνια περίπου με την οργάνωση και διεύθυνση της Τεχνικής Υπηρεσίας του νεοϊδρυθέντος Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων. Ιδιαίτερη ήταν η προσφορά του στην οργάνωση και εμπλουτισμό της Λαϊκής Βιβλιοθήκης Βόλου Δαμιανού Κυριαζή τόσο ως μέλος του διοικητικού της συμβουλίου από το 1993 και μετά, όσο και ως πρόεδρος στην περίοδο 1999-2004. Μεθοδικός και ακάματος με οξύνοια και διορατικότητα, υψηλό ήθος, αξιοπρέπεια και ευπρέπεια ήταν μερικά από τα στοιχεία του χαρακτήρα του.
Ως προς την πολιτική του δραστηριότητα, το 1964 ήταν υποψήφιος Δήμαρχος Βόλου. Δεν εξελέγη και μέχρι το 1967 ήταν επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο, επί δημαρχίας Θεόδωρου Κλαψόπουλου. Διετέλεσε επίσης δημοτικός σύμβουλος στην περίοδο 1974 -1975 και στην περίοδο 1987-1990 και πάλι ως επικεφαλής της μείζονος πλειοψηφίας, επί δημαρχίας Μιχάλη Κουντούρη.
Διετέλεσε επίσης Βουλευτής Μαγνησίας στις περιόδους 1974-1977 και 1985-1989. Το 1974 εξελέγη βουλευτής της Ένωσης Κέντρου. Στη συνέχεια μαζί με τον Γιάγκο Πεσμαζόγλου ήταν από τα ιδρυτικά μέλη του ΚΟΔΗΣΟ. Το 1985 εξελέγη βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία. Έκτοτε, μετά τη λήξη της θητείας του δεν ασχολήθηκε ενεργά με τη διεκδίκηση θέσεων.
2) 22-24 Ιουλίου 2022, Ζαγορά – Μηλιές,
Διεθνές επιστημονικό συμπόσιο με θέμα
«Πηλιορείτες λόγιοι
του Νεοελληνικού Διαφωτισμού»
Σκοπός του συμποσίου είναι να αναδείξει την πνευματική συμβολή και να δώσει την ευκαιρία για νέες προσεγγίσεις ειδικά στο έργο των Πηλιορειτών λογίων του Διαφωτισμού, του Πατριάρχη Καλλινίκου Γ΄, του Ιωάννη Πρίγκου (αν και μη λόγιος, εισέφερε στα γράμματα όσο ελάχιστοι), των Δημητριέων Γρηγορίου Κωνσταντά, Δανιήλ Φιλιππίδη και Ανθίμου Γαζή, εμβληματικών μορφών της εποχής τους.
Η εταιρία μας ζήτησε από τον ακαδημαϊκό κ. Πασχάλη Κιτρομηλίδη να έχει την επιστημονική εποπτεία του εγχειρήματος. Ο κ. Κιτρομηλίδης μας έκανε την τιμή να δεχθεί και έτσι προχωρούμε σε στενή συνεργασία μαζί του.
Η συγκεκριμένη εκδήλωση, η οποία είχε αρχικά προγραμματιστεί για το 2021 αλλά μετατέθηκε λόγω συνθηκών, έχει λάβει την Αιγίδα της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» (αρ. πρ. 005996/30.03. 2021).
Oι εργασίες θα ξεκινήσουν και θα διεξαχθούν στην Ζαγορά την Παρασκευή 22 Ιουλίου και θα συνεχιστούν και θα ολοκληρωθούν στις Μηλιές το Σάββατο 23 Ιουλίου 2022.
Αποδέχθηκαν την πρόσκληση συμμετοχής μέχρι τώρα οι:
Κωνσταντίνος Ηροδότου, Εντεταλμένος διδάσκων του Τμήματος Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Paris 8 Vincennes -à-Saint-Denis,
Παντελής Καλαϊτζίδης, Διευθυντής Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου, Διδάκτωρ Θεολογίας ΑΠΘ,
Γρηγόρης Καραφύλλης, Ομότιμος Καθηγητής Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων,
Γιώργος Κεχαγιόγλου, Ομότιμος Καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,
Γιάννης Κίζης, Ομότιμος Καθηγητής Αρχιτεκτονικής του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου,
Πασχάλης Κιτρομηλίδης, Ομότιμος Καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Τακτικό Μέλος της Ακαδημίας Αθηνών στην έδρα της Ιστορίας των Πολιτικών Θεωριών της τάξεως των Ηθικών και Πολιτικών Επιστημών,
Daniel Koster, πτυχιούχος φιλοσοφίας, Υποψήφιος Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Άμστερνταμ, ερευνητής,
Σοφία Ματθαίου, Ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών, Διδάκτωρ του τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης
π. Θεμιστοκλής Μουρτζανός, Διδάκτωρ Θεολογίας του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης,
Νικόλας Νικολαΐδης, Υποψήφιος Διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών,
Νικόλας Πίσσης, Διδάσκων Nεοελληνική Iστορία στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο του Βερολίνου, Διδάκτωρ του ίδιου Πανεπιστημίου,
Αλεξάνδρα Σφοίνη, Κύρια Ερευνήτρια του Ινστιτούτου Ιστορικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών,
Mihai Tipau, Διδάκτωρ Ιστορίας του Πανεπιστημίου Βουκουρεστίου και Διδάκτωρ Πολιτικής Επιστήμης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών,
Γιώργος Τόλιας, Διευθυντής Ερευνών στο Ινστιτούτο Ιστορικών Ερευνών, Τμήμα Νεοελληνικών Ερευνών, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Σορβόννης (Paris IV),
Αγαμέμνων Τσελίκας, Προϊστάμενος του Ιστορικού και Παλαιογραφικού Αρχείου του Μορφωτικού Ιδρύματος της Εθνικής Τραπέζης της Ελλάδος,
Claudiu Turcitu, Προϊστάμενος Τμήματος Μεσαιωνικών Αρχείων των Εθνικών Αρχείων της Ρουμανίας, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ο κ. Π. Κιτρομηλίδης θα κάνει την εισαγωγική ομιλία στη Ζαγορά.
Το συμπόσιο θα ολοκληρωθεί με στρογγυλή τράπεζα στις Μηλιές.
Το λεπτομερές πρόγραμμα με τους ομιλητές ανά συνεδρία θα ανακοινωθεί στις αρχές Ιουλίου του 2022.
Για τα κείμενα των ομιλιών – εισηγήσεων προβλέπεται τόμος πρακτικών.
Αναλυτικό πρόγραμμα:
3) Ζαγορά, Παρασκευή 12 Αυγούστου, ώρα 20.30,
Αρχοντικό Κωνσταντινίδη ή, εναλλακτικά, αίθουσα εκδηλώσεων Δημοτικού Σχολείου.
Η Εταιρία Γραμμάτων και Τεχνών Πηλίου σας προσκαλεί στην παρουσίαση του βιβλίου της ΜΑΡΙΑΣ ΜΑΥΡΙΚΑΚΗ «ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ, Μια ιστορία ζωής δίπλα στην εξάρτηση», που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη.
Θα μιλήσουν:
Νίκος Μαραντζίδης, Καθηγητής Πανεπιστημίου Μακεδονίας
Φώτης Τσολακίδης, νομικός-μέλος της Φροϋδικής Εταιρείας Β. Ελλάδος
Γιάννης Λιάτσικος, ψυχολόγος- ψυχοθεραπευτής
και η συγγραφέας
Θα συντονίσει ο πρόεδρος της Εταιρίας Δ. Καραγιαννακίδης.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ
Πώς πορεύεσαι στη ζωή όταν έχεις στην οικογένειά σου ή στο στενό σου περιβάλλον έναν άνθρωπο παγιδευμένο στις ουσίες; Επτά διαφορετικές φωνές αφηγούνται τα συναισθήματα που τους προκαλεί ο γιος, ο αδερφός, ο φίλος, ο σύντροφος, ο εραστής που εξαρτάται, καθώς και τη ζωή μαζί του. Ηχεί όμως και η δική του φωνή, κοφτερή, χωρίς φτιασίδια και υπεκφυγές.
Σαράντα σύντομα κεφάλαια, ο συνεχής αγώνας για την επούλωση των τραυμάτων, κωμικοτραγικά συμβάντα με ροκ μουσική και πικρό χιούμορ, τα θεραπευτικά προγράμματα και οι υποτροπές, η μελαγχολία και οι ενοχές, η αναγκαία συγχώρεση και η τελική κάθαρση.
Η γυμνή αλήθεια της κάθε πλευράς, ενός «παλαίμαχου χρήστη», των συγγενών και των φίλων του, σε ένα πλαίσιο συνεξάρτησης, όπου αναδύεται το ανικανοποίητο, το ακόρεστο της ψυχικής έλλειψης.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
Η Μαρία Μαυρικάκη γεννήθηκε το 1964 στο Περιστέρι. Χρονογραφήματα και επιφυλλίδες της δημοσιεύονται στο λογοτεχνικό περιοδικό Δέκατα, στις ηλεκτρονικές εφημερίδες Athens Voice, BookPress, Atlantea.news, καθώς και στο προσωπικό της ιστολόγιο exartatai.blogspot.com.
Άλλα έργα της:
-
το μυθιστόρημα Περαστικά, Εκδόσεις Αίολος, 2019
-
Σε συνεργασία με τον Γιάννη Μπουτάρη, συνέγραψε τη μαρτυρία του Εξήντα χρόνια τρύγος…, Εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ, 2020.
Ηλεκτρονική διεύθυνση: mmavrikaki@gmail.com
4) Ζαγορά, Σάββατο 20 Αυγούστου, ώρα 20.30, Αρχοντικό Κωνσταντινίδη.
Η Εταιρία Γραμμάτων και Τεχνών Πηλίου
σας προσκαλεί στην παρουσίαση δύο βιβλίων - μιά εκδήλωση αφιέρωμα στον Νίκο Διαμαντάκο.
Θα παρουσιαστούν
-
το βιβλίο του Νίκου Διαμαντάκου με τίτλο Ιδιωματικό Λεξιλόγιο της Ζαγοράς που εξέδωσε ο Δήμος Ζαγοράς - Μουρεσίου – θα μιλήσει γι’ αυτό η Μαγδαληνή Θωμά, Δρ. Φιλολογίας,
-
στρατιωτικό ημερολόγιο του πατέρα τού τιμώμενου, Γεωργίου Διαμαντάκου, με τίτλο Από τον στρατιωτικόν βίον (Αύγουστος 1916 – Νοέμβριος 1920), που εκδόθηκε από τις εκδόσεις ‘Αίολος’ – θα μιλήσει ο Σίμων Βεκρής, ιστορικός Μs
Δύο λόγια για τα βιβλία
Το ιδιωματικό λεξιλόγιο είναι το αποτέλεσμα μιάς πολυετούς προσπάθειας του συγγραφέα να καταγράψει συστηματικά την ντοπιολαλιά της Ζαγοράς. Για τον ίδιο οι λέξεις και οι εκφράσεις αυτού του ιδιώματος «αποτελούν ψηφίδες στο ιστορικό και πολιτιστικό ψηφιδωτό του τόπου». Το βιβλίο, που εκδόθηκε το 2021 από τον Δήμο Ζαγοράς – Μουρεσίου, εκτείνεται σε 435 σελίδες και είναι ένα πραγματικό ερμηνευτικό λεξικό με πλούσιες αναφορές σε άλλα σημαντικά έργα. Μετά τον χαιρετισμό του Δημάρχου κ. Π. Κουτσάφτη και τον πρόλογο του συγγραφέα ακολουθεί εκτενής εισαγωγή του ίδιου με χρήσιμες οδηγίες.
Το Από τον στρατιωτικόν βίον είναι ένα μοναδικής αξίας στρατιωτικό ημερολόγιο του Γεωργίου Β. Διαμαντάκου, μία εξαιρετική μαρτυρία από την γραφίδα ενός εγγράμματου Ζαγοριανού που κλήθηκε να υπηρετήσει και υπηρέτησε αγόγγυστα για πάνω από τέσσερα χρόνια κυρίως στο μακεδονικό μέτωπο του πρώτου παγκοσμίου πολέμου κοντά στην ελληνοβουλγαρική μεθόριο. Μέσα από τις γραμμές ενός εντυπωσιακά καλογραμμένου κειμένου σε μία πραγματικά απολαυστική γλώσσα ο αναγνώστης παρακολουθεί τις συνθήκες μιάς όχι τόσο μακρινής αλλά ξεχασμένης εποχής, έναν ρυθμό ζωής αδιανόητο στο σήμερα – κοντολογίς, μαθαίνει ιστορία από πρωτότυπη πηγή. Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ‘Αίολος’ και εκτείνεται σε 205 σελίδες. Του καθαυτό ημερολογίου προηγείται μία πολυσέλιδη κατατοπιστική εισαγωγή του Σίμωνος Βεκρή και μετά από το ημερολόγιο ακολουθούν: θεατρικό επίμετρο με ένα διαλογικό έμμετρο δραματικό ποίημα «Η μάχη του Σκρά» περίπου πενήντα σελίδων και, τέλος, κατάσταση τοπωνυμίων και χρονολόγιο.
ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΙΜΩΜΕΝΟ
Ο Νίκος Διαμαντάκος γεννήθηκε στη Ζαγορά το 1935. Σπούδασε στην Παιδαγωγική Ακαδημία Λάρισας και αργότερα στο «Μαράσλειον Διδασκαλείον Δημοτικής Εκπαιδεύσεως». Υπηρέτησε ως δάσκαλος στο Πουρί και στη Ζαγορά μέχρι το 1973 και κατόπιν σε σχολεία του Βόλου μέχρι το 1991. Έχει τιμηθεί από τις Κοινότητες Πουρίου και Ζαγοράς, τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Ζαγοράς και τον Σύλλογο Ζαγοριανών Βόλου.
Τα σημαντικότερα έργα του είναι: Το Πουρί το πολύδροσο χωριό του Πηλίου, σελ. 280, Βόλος 1997, Εκκλησίες και εξωκλήσια της Ζαγοράς, Α΄ έκδοση σελ. 200, Βόλος 2001, Β΄ έκδοση σελ. 242, Βόλος 2019, Ζαγοριανοί ιεράρχες και άλλοι κληρικοί, σελ. 72, Βόλος 2007, Τα σχολεία της Ζαγοράς από τον 17ο μέχρι τον 21ο αιώνα, σελ. 280, Βόλος 2010, Μνημεία και μνήμες από την ιστορία της Ζαγοράς, πύργοι – βρύσες – ηρώα – προτομές, σελ. 476, Βόλος 2014 και Ιδιωματικό Λεξιλόγιο της Ζαγοράς, σελ. 440, Βόλος 2021.